Dieta-za-zmanjsevanje-usesnega -masla-hudomusno-audio-bm-blog-svetovanje-zanimivosti-novosti

KO SE ZAMAŠI UHO – DIETA ZA ZMANJŠEVANJE UŠESNEGA MASLA

Evo, pa imam vašo pozornost! Berete. Če vas je v naslovu članka pritegnila besedica »dieta«, ste najverjetneje že preizkusili marsikatero, a očitno še vedno iščete tisto pravo, ki bo rešila vse vaše tegobe in osebne nevšečnosti. In če med te spada tudi prekomerno mastenje vaših sluhovodov, le preberite članek do konca. Vmes pa najdete še nekaj napotkov o tem, kaj storiti, kadar vas napade ušesno maslo. Vsi ga namreč imamo, vendar spada med tabu teme, uvrščamo ga med tiste grde  izločke o katerih se ne govori. Še posebej ne za mizo. Po vseh bontonih – strogo prepovedano.

Kaj je torej ta pošast – cerumen, in kaj počne v našem ušesu?

Ušesno maslo, znano tudi kot ušesna smola ali cerumen, je rjavkast voskast izloček žlez mastilk (cerumenskih žlez) v sluhovodu. To maslo vsebuje tudi izloček lojnic in odluščene celice povrhnjice. Glavna sestavina ušesnega masla so odluščene celice kože. Okoli 60 % predstavlja keratin, 12–20 % nasičene in nenasičene dolgoverižne maščobne kisline, prisotni pa so tudi alkoholi, skvaleni in 6–9 % holesterola.

Cerumen deluje kot naravna ovira, ki preprečuje vdor tujkov, prahu, umazanije in mikroorganizmov v notranjost ušesa. S tem ščiti občutljive strukture, kot so bobnič, slušne kosti in slušni živec. Ohranja sluhovod vlažen in preprečuje izsušitev kože. To je pomembno za ohranjanje elastičnosti in zdravja sluhovoda. Gibanje čeljusti med žvečenjem in govorjenjem pomaga premikati cerumen proti zunanjemu delu ušesa. S tem se odstranjujejo odmrle kožne celice in ostanki umazanije. Cerumen vsebuje naravne antibakterijske snovi, ki pomagajo preprečevati okužbe v ušesu.

Ušesa se včasih zamašijo. Ja, tudi v boljših familijah

Ta vikend se mi je pripetila neobičajna situacija, namreč – vsemu mojemu predhodnem vedenju o sluhu in ušesih navkljub sem si uspel temeljito zamašiti obe ušesi. Začelo se je že par dni nazaj z opažanjem slabšega sluha ali zmanjšane intenzivnosti delovanja slušnih aparatov, nato v nekem trenutku pa, žmok in tema (oz. tišina). Ni pomagalo ne zehanje, ne raztegovanje čeljusti, ne izenačevanje pritiska s pihanjem skoz nos, nič. Zadeva ni bila niti malo prijetna in situacija gluhosti hitro postane strašljiva.

Najprej sem pobrskal po spominu. Aha, ušesno maslo je OK, mora biti tam, se ti pač prekomerno nabira, ker nosiš slušne aparate, ne smeš sam “žokati” po sluhovodu, bo hitro več škode kot koristi. Naj ti ušesa odmaši strokovnjak, osebna zdravnica naprimer. A kaj, ko je sobota popoldne, da o zdravniški stavki ne govorimo. Grem torej po nasvete najprej na splet, pa nisem našel nič prav pametnega. Le prepovedi in nasveti o tem, česa naj ne naredim. Gluhost pa še kar pritiska, občutek na trenutke primerljiv blagi klavstrofobiji …

Iz spomina privlečem nasvet otologa in se lotim odmaševanja – najprej z na roke večkrat prepognjenim papirnatim svedrom iz toaletnega papirja. Ne gre. Nato še s prepovedanimi palčkami. Ko je panika je pač treba, morda pa le pomaga. No, seveda ni pomagalo, sem si pa (žmok!) uspel zamašiti še drugo uho. In na koncu poskusim še z veliko brizgalko s toplo vodo. Žal tudi neuspešno. Iz skoraj popolne gluhote sem uspel usposobiti vsaj eno uho, tako da je občasno malo prepuščalo. Več si nisem upal, saj so mi ušesa po polurnem izpiranju kar žarela. Sprijazniti se je bilo treba s stanjem in počakati.

Naj zaključim: osebna zdravnica mi je zadevo v ponedeljek uspešno rešila (njena brizgalka je bila večja, brizg močnejši in strokovno usmerjen). Pravi, da itak nisem mogel narediti nič sam in da tudi nisem naredil nič narobe (kar je bila v dolgih urah gluhote seveda moja velika skrb). Juhu, spet slišim!

Kako naprej? Kako se zapletom z ušesnim maslom vnaprej izogniti?

Zagotovo je preventiva dobra ušesna higijena. Kaj točno je to, pa se mnenja že krešejo. Vsekakor na koncu prevlada stališče, da čimmanj šarite po ušesih, in da če že – nikar pregloboko, še bolje pa, da to prepustite naravi in če že – strokovnjakom. A kaj, če se vseeno zamaši?

Med brskanjem po spletu sem naletel na celo čredo raznih pripomočkov, ki so nam na voljo za nakup. Naj jih razvrstim v nekakšne kategorije: ČUDEŽNE KAPLJICE (domevam (upam), da se med njimi skrivajo tudi kakšne koristne ali vsaj nedolžne; berite drobni tekst!), RAZNA “ROSTFREI” ORODJA (kjer seti orodij še najbolj spominjajo na mučilne pripomočke; res odsvetujem…), SVEDRNI SISTEMI (ročni in avtomatski, res – ni da ni; sem zelo skeptičen), NAPRAVE S KAMERAMI (morda koristno če si želite gledati v svoje uho in si znate sliko potolmačiti; jaz si jo pač ne), UŠESNE SVEČE (kjer berem o prozornem šarlatanstvu, hkrati pa jih prodajajo v resnih lekarnah in nanje nekateri prav prisegajo, da delujejo; hm?), RAZNA IZPIRALA (no, domnevam da je topla voda še najmanj škodljiva od vsega zgoraj predlaganega).

In glej, nobene, prav nobene diete za zmanjševanje ušesnega masla! Kako to, da si vrli podjetni nutricionisti še niso zamislili nobenih prioročil in receptov? Zagotovo to kar vnašamo vase, vpliva tudi na tvorjenje ušesnega masla. Kako torej? Evo, dočakali ste, podajam izhodišča:


Dieta za zmajševanje ušesnega masla:

Poskrbite, da boste v svojo prehrano vključili različne vrste hrane. To vam bo zagotovilo različne hranilne snovi, vitamine in minerale. Poskusite ohranjati uravnoteženo razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami. Pijte dovolj vode: Voda je ključna za vaše zdravje in zato posledično tudi za sluh. Poskrbite, da boste vsak dan spili dovolj tekočine. Prekomerno uživanje sladkorja in soli ni dobro za vaše telo, niti za ušesa. Poskusite omejiti vnos teh snovi. Če imate posebne prehranske potrebe ali zdravstvene težave, pa se posvetujte s strokovnjakom za prehrano.

Peter Arcon-informacijski-center-varna-starost-slusni-aparati-audio-bm-blu-test
Peter Arčon, informacijski center Varna starost®

Objava članka na Varna starost®
https://varnastarost.si/dieta-za-zmanjsevanje-usesnega-masla/

Delite s tistimi, ki bi jih vsebina utegnila zanimati. Hvaležni vam bodo. Kliknite na ikono spodaj.

Iskanje

+
Google ocena
4.9
Na podlagi 1685 ocen
×
js_loader