Že pred časom so pri AMZS izdelali telefonsko aplikacijo, ki omogoča uporabniku poenostavljen način klica pomoči na cesti. To aplikacijo so še dodelali tako, da jo lahko uporabljajo tudi gluhe in naglušne osebe-

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) se je pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze zavzela za večjo varnost v prometu za gluhe in naglušne. V ta namen so razvili mobilno aplikacijo, s katero želijo olajšati delo in počutje občutljivih skupin v prometu, je na današnji predstavitvi povedal predsednik AMZS Anton Breznik.

Breznik je na današnji novinarski konferenci na Vranskem pojasnil, da se jim je ideja o omenjeni mobilni aplikaciji porodila, ko so ugotovili, da gluhe in naglušne osebe v primeru težav v prometu potrebujejo posebno obravnavo.

Ker je komunikacija s takšnimi osebami običajno ustna, prihaja do velikih težav, pravi Breznik. Projekt za varnejšo mobilnost gluhih in naglušnih je tako nastal v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, da bi osebam z okvaro sluha olajšali vsakdanjik.

Projekt, ki so ga razvijali leto dni in je edini tovrstni v Evropi, bodo v prihodnosti nadgrajevali in ga morda razširili tudi na druge bolj občutljive skupine v prometu.

AMZS je v Center varne vožnje na Vransko na izpopolnjevanje že povabili 40 članov slovenskih društev gluhih in naglušnih ter jim predstavil novo mobilno aplikacijo. S to aplikacijo lahko gluha ali naglušna oseba v primeru okvare vozila enostaven način v klicni center AMZS sporoči svojo lokacijo ter vrsto okvare, v klicnem centru pa s tem lahko hitreje organizirajo pomoč na cesti.

Mobilna aplikacija uporabnikom daje tudi informacije o razmerah v prometu, kar bo uporabnikom pomagalo se izogniti oteženi komunikaciji z osebami, ki slišijo, še pravijo na AMZS.

Po podatkih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije je v Sloveniji več kot 50.000 naglušnih oseb in okoli 2000 gluhih, njihove potrebe po mobilnosti pa so enake kot pri ostali populaciji.

Vir: STA